Overview Features Coding ApolloOS Performance Forum Downloads Products Order Contact

Welcome to the Apollo Forum

This forum is for people interested in the APOLLO CPU.
Please read the forum usage manual.
Please visit our Apollo-Discord Server for support.



All TopicsNewsPerformanceGamesDemosApolloVampireAROSWorkbenchATARIReleases
Documentation about the Vampire hardware

Vampire V2-500+ - Can't Update to Core 2.17

Steve Knox

Posts 20
20 Sep 2023 05:30


I can't seem to update my V2-500+ from 2.16 to 2.17.  I've updated my Saga drivers to the latest on the website (3.1b6) and specifically updated Apolloflash to the latest version too.

In sys: I type:

apolloflash sys:v500_G217_BRONTO.jic

I get the message:

Error: cannot identify ROM location in flash.
Currently supported releases: gold 2.16

Where am I going wrong?

Thanks


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6194
20 Sep 2023 06:44


Hi Steve,
 
which core version do you use now?
 
Have you tried the traditional update with Blaster?


Steve Knox

Posts 20
20 Sep 2023 07:03


Thanks Gunnar.  I think I updated the core to 2.16.  How do I find which version I'm using though?

<edit> I'm using Coffin r62, so I'm definitely using Core 2.16.
 
  I've never used a blaster to update, but I've just ordered one.


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6194
20 Sep 2023 07:13


Steve Knox wrote:

Thanks Gunnar.  I think I updated the core to 2.16.  How do I find which version I'm using though?

 
When you turn on the machine, you will see a "boot picture" this picture does include the version number.

Which version do you read?


Steve Knox

Posts 20
20 Sep 2023 07:39


I don't get an i initial boot picture, on any of the DIGITAL-VIDEO monitors I've tried.


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6194
20 Sep 2023 08:16


Steve Knox wrote:

I don't get an i initial boot picture, on any of the DIGITAL-VIDEO monitors I've tried.

What OS / Kick are you using?


Steve Knox

Posts 20
20 Sep 2023 08:42


CoffinOS r62 / WB3.1 / KS3.1


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6194
21 Sep 2023 07:56


Steve Knox wrote:

I don't get an i initial boot picture, on any of the DIGITAL-VIDEO monitors I've tried.

There should be a boot logo ...
For example this is how 2.17 looks like:



Andrea Ottaviani

Posts 35
20 Oct 2023 23:05


A bit OT but.. is there a way to remove that orrible Dino and fruits from boot logo? i found them terrible and very kitsch


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6194
23 Oct 2023 09:09


Andrea Ottaviani wrote:

A bit OT but.. is there a way to remove that orrible Dino and fruits from boot logo? i found them terrible and very kitsch

 
 
Its tradition for V2 Core to show the character of an Amiga game.

The "Bronto" is from an kids Amiga game that we created as a demonstration game coding example on the A37 Amiga party in 2022.

We did hold a programming session there, and were teaching people how they can write their own Amiga games.


Andrea Ottaviani

Posts 35
24 Oct 2023 17:35


Thank you Gunnar for the update, and I did not mean to criticize your educational software in any way! But i didn't remind any game's icon in previous core since 2.15, and i loved the minimal little vampire logo in the middle of the screen.
My personal taste, but i preferred the oldest boot logos, now (and with 2.16 too, i have already tested it ;) when i boot up my amigas i feel like i'm in an elemantary schoolroom ;)


Steve Knox

Posts 20
28 Oct 2023 06:48


My USB blaster finally arrived.  I've tried today, and followed the video on how to update.
 
  USB blaster drivers are installed on my Win 10 laptop, Quartus II 32bit programmer has USB Blaster selected as hardware, the G217 file is set to upload, and 'program/configure' and 'verify' options are ticked.  Everything seems to work.  But it doesn't. 
 
  My A1000/Vampire is turned on, and I get an error every time - progress failed.
 
  What can I do here?  There's no connectivity to the Vampire for some reason.


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6194
31 Oct 2023 06:49


Common issues could be problem installing the USB Blaster driver with your windows version. Sometimes also using another USB port can help people.


Steve Knox

Posts 20
01 Nov 2023 03:14


I've tried using 3 different computers (1x Win 10, 2 x Win 11), and every USB port on 3 machines.
     
  I've also just borrowed a mate's USB blaster to see if mine is faulty.  The issue is the same - there's no connectivity to my V2. The USB blaster can see there's something there, but there's not enough connectivity to see what.  I think my V2's serial port has gone bad.  Maybe it always was bad - I've never used it before.
     
Is there an email address so I can send you some screen shots?
     
I can't update my V2, and if it bricks it's finished.  Can I return
  it to Apollo for testing?
     


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6194
01 Nov 2023 06:54


Steve Knox wrote:

Is there an email address so I can send you some screen shots?

How about joining our Discord server?
There you can share also pictures, we do all support normally on discord.

Steve Knox wrote:

  I think my V2's serial port has gone bad.

The port to flash is called JTAG.
Your V500 might have 2 ports.. please make sure to connect the JTAG on the right port.


Steve Knox

Posts 20
02 Nov 2023 06:50


I am using the JTAG port.  I don't use Discord, but I'll give it a try.  Just looked, and I can't find the Apollo discord channel.  Do you have a link?

I've been working on solutions suggested by the Apollo Facebook forum too.  This is driving me nuts.


John William

Posts 563
02 Nov 2023 22:34


Andrea Ottaviani wrote:

  A bit OT but.. is there a way to remove that orrible Dino and fruits from boot logo? i found them terrible and very kitsch
 

 
 
  AHAHAH! It is as if the V2 is pseudo V4 where it is introduction for kindergarten customers or beginner customers. You want adult device go for Vampire 4 series!
 
  I like that concept to be honest, even though that was not the intention.


Andrea Ottaviani

Posts 35
03 Nov 2023 07:17


John William wrote:

Andrea Ottaviani wrote:

  A bit OT but.. is there a way to remove that orrible Dino and fruits from boot logo? i found them terrible and very kitsch
 

 
 
  AHAHAH! It is as if the V2 is pseudo V4 where it is introduction for kindergarten customers or beginner customers. You want adult device go for Vampire 4 series!
 
  I like that concept to be honest, even though that was not the intention.

I'm afraid you're right! LOL
Well, i hope the v. 2.18 will have a text message like real man use V4... For sure better than babies gadget!! &#128541;


John William

Posts 563
04 Nov 2023 02:38


Andrea Ottaviani wrote:

John William wrote:

 
Andrea Ottaviani wrote:

    A bit OT but.. is there a way to remove that orrible Dino and fruits from boot logo? i found them terrible and very kitsch
   

   
   
    AHAHAH! It is as if the V2 is pseudo V4 where it is introduction for kindergarten customers or beginner customers. You want adult device go for Vampire 4 series!
   
    I like that concept to be honest, even though that was not the intention.
 

  I'm afraid you're right! LOL
  Well, i hope the v. 2.18 will have a text message like real man use V4... For sure better than babies gadget!! &#128541;

AHAHAHAH!!!


posts 19